در حال حاضر بزرگترین مشکل موجود در بازار مسکن ضعف تقاضا است. سیاستهای پولی که در دولتهای نهم و دهم وجود داشت منجر به افزایش چندین برابری قیمت مسکن شد؛ و عملکرد نامطلوب بخش اقتصادی کشور و کاهش قدرت خرید مردم تا اواسط دهه 90 شمسی منجر به آن شد تا تقاضا در بازار مسکن بهشدت کاهش یابد. یکی از دلایل شدت گرفتن نابسامانیهای اقتصادی در کشور تحریمهای متفاوتی بود که از سوی ایالاتمتحده بر کشور تحمیلشده بود و عملاً برای شکوفایی اقتصادی کشور نیاز به درآمدهای نفتی، کالاهای واسطهای و فناوری بودیم که این امر به دلیل تحریمها امکانپذیر نبود، و مسکن که تابع شرایط کلان اقتصادی بود هم تحت تأثیر این عوامل قرارگرفته بود. با تمام این اوصاف اگر اقتصاد کلان بازهم به دلیل شرایطی که به وجود خواهد آمد رشدی نداشته باشد بنابراین چشماندازی روشن نیز برای بازار مسکن نمیتوان تصور کرد.
اما سیاستهای خارجی دولت یازدهم منجر شده تا بر اساس خروج از برجام هر دو طرف هزینههای گزاف را متحمل شوند. پس با توجه به رویکردی غیرمنطقی از سوی این کشور تجارت همواره برای هر دو طرف امری پرسود بوده و هیچیک از طرفین با توجه به تحریمهایی که وجود دارد نمیتوانند به منفعت اقتصادی دست بیابند؛ بنابراین با توجه به مذاکراتی که انجامشده است توافقهای همهجانبه دشوار، زمانبر و هزینه زیادی داشته است که با این اوصاف دولت ایالاتمتحده، این بار در کسب همراهی بینالمللی با مشکل اساسی روبهرو خواهد شد.
در کوتاهمدت بازار مسکن با توجه به تصمیم ترامپ تأثیر چندانی نخواهد پذیرفت؛ اما در ماههای آینده اگر کنگره به خروج از برجام رأی دهد پیامدهایی منفی برای ایران و سایر کشورها وجود خواهد داشت که در طولانیمدت به نفع اقتصاد ایران و بازار مسکن نخواهد بود.
ارسال دیدگاه