از سال 1387 اخذ کد رهگیری برای معاملات املاک توسط دفاتر آژانسهای مسکن اجباری شد که درنتیجه آن ساماندهی و نظم خوبی برای اینگونه از معاملات به وجود آمد. باآنکه این قانون دارای مخالفان و موافقان زیادی بوده و هست اما وجود آن از بروز بسیاری از تخلفات و جرائم پیشگیری کرد، باآنکه دیوان عدالت اداری الزامی بودن اخذ کد رهگیری را برداشت، اما ریاست اتحادیه املاک تهران این تکلیف را همانند سابق برای اعضای صنفی اجباری اعلام کرده است. تنظیم قراردادهای با اخذ کد رهگیری تنها توسط مشاورین املاک عضو اتحادیه صنفی صورت خواهد گرفت؛ که لغو الزامی بودن آن باعث شده سو استفادههایی در آن صورت بگیرد؛ ازاینرو هر فردی حتی بدون عضویت در اتحادیه صنفی و بدون احراز صلاحیت میتواند وارد این حوزه شود که فاقد صلاحیت کافی در تنظیم معاملات بوده و موجبات ایجاد مشکلات حقوقی و کیفری را هم برای خود و هم طرفین معامله را فراهم میآورد. برخی از طرفین معامله علاقه و تمایلی برای اخذ کد رهگیری در معاملات ملکی ندارند.
اما ویژگیهای اخذ کد رهگیری به شرح زیر است:
- در زمان ثبت در سامانه این مسئله بهخوبی روشن میشود که آیا ملک مذکور تا لحظه ثبت خود قبلاً مورد معامله قرارگرفته است یا خیر.
- جلوگیری از کلاهبرداریها از طریق انتقال مال غیر، بهواسطه ثبت معاملات که در آن نوعی قفل شدن پلاک ثبتی با توجه به کد پستی به وجود میآید.
- استفاده از آمار ثبتشده برای تحلیل بازار مسکن
- پیشبینی برای مهمترین مفاد قراردادها ازجمله بیع، اجاره و سرقفلی و غیره در همه قراردادها بهصورت یکسان صورت میپذیرد.
- جلوگیری از تنظیم قراردادهای دستنوشت میان طرفین و بروز خطاهای احتمالی و یا دست بردن در مفاد قراردادها پس از امضای آنها صورت میگیرد.
- شفافیت در اطلاعات معاملات مسکن انجامشده.
ارسال دیدگاه