دعوی ابطال سند رسمی به دعوایی گفته میشود که در طی آن شخصی در جهت بیاثر بودن یک یا چند سند رسمی اقدام میکند. دلایل بسیاری برای این دعوی وجود دارد، عموماً این نوع دعوی درفروش ملک به چند نفر ایجاد میشود و یا اینکه سند مطابق مقررات مربوط به آن صادر نشده باشد. بهطور مثال ممکن است ابطال سند به دلیل بطلان معاملهای باشد که سند، حاکی از وقوع آن است که این امر در سند مال مجهول اتفاق میافتد، یا اینکه به علت اختفای تعهد موضوع سند رسمی، سند از اعتبار بیافتد. ازلحاظ قانونی مالک اصلی یک ملک کسی است که ملک مذکور در دفتر املاک به ثبت رسیده و مستقیماً به نام وی زدهشده و یا به او ارث رسیده باشد.
حال سؤال اینجاست، اگر ملکی درگذشته به شخصی از طریق مبایعهنامه بفروش رفته باشد و اکنون به شخص دیگری طبق سند رسمی فروختهشده باشد، آیا مالک اول حق ابطال سند دارد؟
همانطور که گفته شد، ازلحاظ قانونی شخصی مالک اصلی بشمار میرود که سند رسمی به نام وی باشد. به عبارتی شخصی که در دفتر املاک ملک به نام وی منتقل گردیده و ثبتشده مالک اصلی بهحساب خواهد آمد. به چنین معاملهای معامله معارض گفته میشود و ازنظر قانون اگر شخصی مالی را با سند عادی به دیگری فروخته باشد و سپس همان مال را در طی قراردادی دیگر با سند رسمی به دیگری فروخته باشد، مالکیت برای خریدار دومی است که سند رسمی داشته و ملک قانون به نام وی ثبتشده است. در چنین شرایطی و برای جلوگیری از چنین مسائلی در قانون برای اشخاصی که معامله معارض میکنند کیفر شدیدی در نظر گرفتهشده است و مالک اول با سند عادی حق ابطال سند نخواهد داشت.
ارسال دیدگاه