در اغلب قراردادهای ملکی عموما مبلغی به عنوان خسارت در نظر گرفته می شود، این مبلغ در واقع در نظر گرفته می شود تا خیال طرفین راحت باشد از عملکرد طرف مقابل و در واقع تضمین کننده آن است که هریک از طرفین به تعهدات خود در بازه زمانی گفته شده عمل می کنند. اگر هر یک از طرفین در بازه زمانی قید شده تعهدات خود را انجام ندهد مجبور است مبلغی را به عنوان خسارت به طرف دیگر پرداخت کند.
خسارت در قراردادهای ملکی به چه صورت تعیین می شود؟
همانطور که گفتیم خسارت برای آن است که طرفین را به تعهداتشان پایبند کرد. اما همین خسارت در نظر بسیاری افراد امری قابل توجه نیست و عموما طرفین زمانی نظرشان به این مسئله جلب می شود که با یکدیگر به مشکل بر می خورند. عموما در قرارداد های ملکی بیشترین توجه به قیمت ملک بوده و طرفین کاری به میزان خسارت نوشته شده در قرار داد ندارند، از این رو مشاور املاک مبلغی را به عنوان خسارت روزانه و یا ثابت در قرار داد از سوی خود ثبت می کند که بعضا هیچ ارتباطی با کل ثمن معامله ندارد! از این رو برای تعیین خسارت بهترین و منصفانه ترین راه این است که در تعیین خسارت های روزانه 4 عدد از صفر های کل ثمن معامله را کم کرده و سپس مبلغ باقیمانده را برای آن لحاظ کرد؛ به طور مثال برای ملکی که مبلغ کل آن 400 میلیون تومان در نظر گرفته شده اگر بخواهیم خسارت روزانه در نظر بگیریم، باید 4 صفر از آن را نادیده بگیریم؛ مبلغ باقیمانده برابر 40 هزار تومان خواهد شد. اما برای تعیین خسارت ثابت باید ده درصد از کل ثمن معامله را در نظر گرفت؛ مثلا در معامله یک خانه 400 میلیونی باید ده درصد معادل 40 میلیون تومان را به عنوان خسارت ثابت تعیین کرد.
معایب و مزایای خسارت ثابت و روزشمار
یادتان باشد زمانیکه خسارت ثابت تعیین می کنید، اگر یک روز هم در انجام تعهداتتان تاخیر کنید باید مبلغ هنگفتی پرداخت کنید، اما این نوع از تعیین خسارت یک خوبی دارد که آن هم این است اگر تا زمان مقرر مدت زمان زیادی بگذرد هر روز به مبلغ آن اضافه نشده و مبلغ خسارت ثابت خواهد ماند.
در خسارت های روزانه هم یک عیب آن است اگر در تعیین خسارت مبلغ کمی به صورت روزانه باشد امکان آنکه طرفین تعهدات خود را انجام ندهند بسیار است؛ از سوی دیگر اگر مبالغی بالا برای هر روز در نظر گرفته باشید در آخر خسارتی که دریافت کرده اید مبلغی قابل توجهی خواهد بود!
ارسال دیدگاه