روستای صخره ای و دست کند میمند، روستایی شگفت انگیز با قدمتی دو هزار و پانصد ساله و نوعی از معماری خاص می باشد. بر خلاف دیگر مکان ها که افراد برای ساخت کاشانه خود سنگ بر روی سنگ قرار می دهند، در این روستای شگفت انگیز با برداشتن و کنده کاری سنگها خانه ها بنا شده اند.
قدمت روستای صخره ای میمند
این روستای صخره ای دارای دو هزار و پانصد سال قدمت می باشد و اشیایی در آن یافت می شود که از دوره ساسانی به جای مانده است. آب و هوای این روستای صخره ای کوهستانی است و در دشت هایش درختان بادام و پسته کوهی رشد می کند. مردم این روستای شگفت انگیز در چهار ماه اول سال به دامداری مشغول بوده، و چهار ماه بعدی را به باغداری مشغول می شوند. انبوه جنگل های پسته وحشی، بادام کوهی، بوته های خودرو جاز، اسکنبیل، کلوره، چمز، تله و قمس، خارشتر، مخلسه، اسفند، ریواس، کنگر و نخود وحشی در مسیر ورودی و اطراف میمند چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
معماری خانه های روستای صخره ای میمند
پس از گذر از سر بالایی هایی به ورودی روستای صخره ای و دست کند میمند می رسیم، روستای زیبا و شگفت انگیز که قطعا هیچ وقت برای مردمانش رنگ روزمرگی نخواهد گرفت. در این روستای صخره ای 400 خانه در دو تا پنج طبقه بر روی یکدیگر قرار گرفته اند، این خانه ها با نام کیچه شناخته می شوند. با نگاهی ساده به نوع ساخت خانه ها در آن متوجه خواهید شد که زندگی اجتماعی و آپارتمان نشینی در این روستا و در دو هزار و پانصد سال پیش به وجود آمده است. برای ورود به کیچه ها لازم است از دالانی روباز که در دل کوه حفر شده است گذر کرد. این کیچه ها دارای درب های کوتاهی هستند که برای داخل شدن از آنها باید کمی سر را خم کنید.
کیچه ها دارای فضاهایی تاریک و کم نور هستند، و برای دیدن مناسب داخل خانه ها باید کمی چشم به تاریکی آنها عادت کند. سقف و دیوارهای این بنا ها به سیاهی می زنند و دلیل آن هم وجود اجاقی به نام دیدون در گوشه ای از اتاق می باشد. کارشناسان معتقدند دود ایجاد شده از سوختن هیزم به منظور گرم کردن کیچه ها و پخت و پز در آنها موجب ایزولاسیون آنها شده و از تخریب این بنا ها جلوگیری می کند. در این کیچه ها شاهد اتاق هایی خواهید بود که دارای اشکال هندسی منظمی نیستند، و اکثرا دارای اندازه ای به بلندای یک متر و 90 سانتی متر تا دو متر و 10 سانتی متر می باشند. این کیچه ها هیچ کدام اندازه ای بزرگتر از 90 متر مربع ندارند.
زنان این روستا از دیرباز در هنرهای دستی همچون نمدبافی، مخشیف، گلیم و قالیچه بافی مهارت داشته اند، و خانه های این روستا نیز با کف پوش های نمد، مخشیف، گلیم و قالیچه پوشیده شده است.
حمام عجیب روستای میمند
یکی دیگر از عجایب این روستا حمامی است که در دل کوه برای مردمان حفر شده است. با استفاده از پله هایی خاکی و رو به پایین به این حمام خواهید رسید، این حمام از بهداشت و نظافت در درجه ای بالا برخوردار است، و همین امر نشانه ای از اهمیت بهداشت در روزگاران گذشته دارد. بعد از گذر از دالان خاکی و عبور از درب کوچکی به رختکن می رسیم، در وسط رختکن حوضچه و سه سکو قرار گرفته است؛ طرف راست خزانه حوضی قرار دارد که محل شستن و آب کشیدن پاها می باشد. در وسط خزانه گودالی حفر شده که در آن دیگی برای گرم کردن آب قرار می گرفته است، و آتش خانه در زیر حمام قرار دارد. از نکات عجیب در این حمام سوراخی در بالای صحن و رختکن میباشد، که سنگی مرمر بر روی آن گذاشته اند و این سنگ به طرز عجیبی نور را در حمام منعکس میکند و منبع نور حمام است.
مدرسه ای صخره ای با معماری خاص در روستای صخره ای میمند
در این روستای عجیب صخره ای شاهد مدرسه ای قدیمی و صخره ای با معماری ویژه و خاصی خواهید بود، که به شدت نشانگر علاقه این مردم به کسب و علم و معرفت از دیرباز بوده است، به دلیل افزایش ضخامت کوه در مدرسه هرچه از ابتدای آن به عمقش نزدیکتر شویم ابعاد کلاس ها گسترده می شود. طول فضای این مدرسه صخره ای 18 متر و عرض آن بین 6 تا 15 متر متغیر می باشد، و دارای پنج فضای کلاس و دفتر، حیاط بزرگ با تک درخت تایی در وسط آن است.
مسجد روستای صخره ای میمند
قدمت بنای مسجد میمند با توجه به اسناد موجود به سال 1240 هجری قمری بر می گردد. این مسجد حدود 120 متر مربع وسعت را به خود اختصاص داده است. مسجد دارای ظاهری منظم می باشد، و برای ورود به صحن آن باید از یک راهروی باریک عبور کنید. سقف این مسجد بر روی سه ستون سنگی قرار گرفته و محراب این مسجد نیز در سنگ حک شده است، و ارتفاعی برابر با یک متر دارد.
ارسال دیدگاه