تفکیک در لغت به معنای جز جز کردن است. اما در اصطلاح حقوق ثبت به معنای تجزیه کردن مال غیر منقول به قطعات کوچکتر می باشد. برای آنکه مفهوم تفکیک ملک را بهتر درک کنید مثالی برای شما می آوریم؛ فرض کنید شخصی یک قطعه زمین 500 متری دارد و آن را به 5 قطعه 100 متری تقسیم کند، حال اگر مالک زمین مذکور دو نفر هم باشد پس از تفکیک هر یک از آنها به نسبت حصه مشاعی در 5 قطعه جدید مالکیت دارند.
تفاوت تفکیک ملک و افراز ملک
- در افراز ملک حالت اشاعه یک ضرورت است اما در تفکیک این حالت ضرورتی ندارد. در تفکیک همین که ملک دارای یک مالک واحد باشد قابلیت تفکیک را نیز داراست.
- در تفکیک رضایت و تفاهم بین مالکان مشاع وجود دارد و این در حالیست که افراز به دلیل اختلافات و عدم تفاهم بین شرکا ایجاد می شود.
- در تفکیک توجهی به قدر سهم مالکان در 6 دانگ وجود ندارد و پس از تفکیک در هنگام تنظیم تقسیم نامه رعایت حقوق و سهم هریک از مالکان مطرح می شود. این در حالیست که در افراز از همان قدم اول توجه به سهم هر یک از شرکا امری مهم است.
- تفکیک تنها تقسیم ملک بوده و این در حالیست که افراز، تقسیم ملک همراه با تعیین سهم مالکان مشاعی می باشد. در افراز سهم هر یک از شرکا با توجه به سهمشان که از قبل تعیین شده به آنها اختصاص می یابد، اما در تفکیک مالک می تواند ملک خود را با رعایت مقررات حاکم بر تفکیک به هر ترتیبی که می خواهد تفکیک کند.
- در صورت اعتراض به تفکیک از سوی یکی از شرکا، ادامه عملیات متوقف شده و با رضایت فرد معترض می توان ادامه اقدامات لازم را انجام داد، اما در افراز، اعتراض به آن در حین اقدام پذیرفته نیست و شرکا پس از افراز می توانند اعتراض خود را به مراجع قضایی اعلام کنند.
- تفکیک در اداره ثبت انجام میگیرد اما افراز هم در اداره ثبت و هم در دادگاه قابل انجام می باشد.
- در افراز رای صادر می شود اما این در حالیست که در تفکیک صورتجلسه تفکیکی صادر می شود.
- در افراز اجبار وجود دارد اما در تفکیک مسامحه
- در تفکیک سهم افراد مشخص می شود و ملک از حالت مشاع خارج می شود، اما در افراز فقط سهم خواهان جدا شده و مابقی ملک به صورت مشاع باقی خواهد ماند.
ارسال دیدگاه